Pages Navigation Menu

Categories Navigation Menu

TKDK ile kırsal alana rekor destek: 1 milyar 861 milyon TL yatırım!

TKDK ile kırsal alana rekor destek: 1 milyar 861 milyon TL yatırım!

10 Şubat’ta sona eren “13. Başvuru Çağrı Dönemi” sonunda 3 bin 650 proje kabulü gerçekleştirmiştir. Teslim alınan projelerin toplam yatırım tutarı bir milyar 861 milyon TL’dir.

12 Ocak – 10 Şubat tarihleri arasında proje başvurularını alan TKDK, yatırımcıların yoğun ilgisi ile karşılaştı. Samsun, 274 proje ile en çok başvuru gerçekleştirilen il olurken, Şanlıurfa 117 milyon TL ile en çok yatırım tutarı sağlayacak il oldu.

Konu ile ilgili bilgisine başvurduğumuz Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu Başkanı Ali Recep NAZLI, başvuru süreci sonucunda hedeflerinin çok üzerinde bir proje kabulü gerçekleştirdiklerini ifade etti.

AB standartlarında gıda güvenliği
13. Başvuru Çağrı Döneminde yatırım sahiplerinin en çok ilgi gösterdiği alanlardan birisini kesimhane projelerinin oluşturduğunu, özellikle Avrupa Birliği standartlarını yakalayabilmek açısından büyük önem arz eden hijyenik kesimhanelerin önemli bir eksiği gidermiş olacağını belirten Nazlı, “Avrupa Birliğine uyum sürecinde, işletmelerde gıda güvenliği sisteminin kurulması ve hijyenik standartların sağlanması olmazsa olmaz zorunluluklardandır. Kurumumuz, gıda güveliği sistemlerinin kurulması için % 50 oranında destek vermekte ve yatırımın sonunda AB standartlarında işletmelerin ülkemize kazandırılmasına aracı olmaktadır.” dedi.

İlk 12 başvuruda 18 adet kesimhane projesine destek verilmişken 13. Çağrı döneminde Kuruma 45 adet kesimhane başvurusu yapıldığını söyleyen Nazlı, “IPARD Programı kapsamında bu kesimhanelerde AB standartlarında gıda güvenliğinin sağlanması ana hedefimizdir.” ifadelerini kullandı.

Kırsal alanlar turizm cenneti olacak
13. Çağrı Döneminde Kurum tarafından 308 adet kırsal turizm projesi alındığını belirten Nazlı, “Bu 308 projenin çoğunluğunu butik oteller teşkil etmektedir. Bu otellerin faaliyete geçmesi ile kırsal alanlarımız bir turizm cennetine dönüşecektir. Dolayısıyla hem yerli hem de yabancı turistlere alternatif tatil imkânları sunulmuş olacaktır. Bu da sadece yılın belli dönemlerinde değil tamamında potansiyelin değerlendirilmiş olacağı anlamına gelmektedir.” diyerek sözlerini tamamladı.

Yatırım tutarları
Toplam yatırım tutarları; Süt ve süt ürünlerinin işlenmesi ve pazarlanması sektöründe 315 milyon TL, Et ve et ürünlerinin işlenmesi ve pazarlanması sektöründe 380 milyon TL, Meyve ve sebzelerin işlenmesi ve pazarlanması sektöründe 323 milyon TL, Su ürünlerinin işlenmesi ve pazarlanması sektöründe 19 milyon TL, Çiftlik faaliyetlerinin çeşitlendirilmesi ve geliştirilmesi sektöründe 184 milyon TL, Yerel ürünlerin ve mikro işletmelerin geliştirilmesi sektöründe 246 milyon TL, Kırsal Turizmde 377 milyon TL ve Kültür balıkçılığının geliştirilmesi sektöründe 16 milyon TL olarak gerçekleşmiştir.

Yatırım tutarı en çok olan ilk on il Şanlıurfa (117 milyon TL), Elazığ (85 milyon TL), Afyonkarahisar (77 milyon TL), Bursa (76 milyon TL), Mersin (75 milyon TL), Balıkesir (74 milyon TL), Denizli (73 milyon TL), Mardin (72 milyon TL), Trabzon (71 milyon TL) ve Isparta (70 milyon TL) şeklinde sıralanmıştır.

En çok başvuru gerçekleştirilen ilk on il ise Samsun (274), Sivas (244), Çorum (212), Ordu (211), Konya (175), Amasya (171), Çankırı (170), Afyonkarahisar (168), Van (143) ve Nevşehir (139) şeklindedir.

Kurumumuz tarafından alınan projelerin sektörel dağılımı ise şu şekilde olmuştur:

Süt ve süt ürünlerinin işlenmesi ve pazarlanması 104
Et ve et ürünlerinin işlenmesi ve pazarlanması 95
Meyve ve sebzelerin işlenmesi ve pazarlanması 112
Su ürünlerinin işlenmesi ve pazarlanması 9
Çiftlik faaliyetlerinin çeşitlendirilmesi ve geliştirilmesi 2748
Yerel ürünlerin ve mikro işletmelerin geliştirilmesi 254
Kırsal Turizm 308
Kültür balıkçılığının geliştirilmesi 20

Share This:

Bu Habere Yorum Yapın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Adsense